​Silkens historie

Kinesisk opfindelse

Processen med at fremstille silke blev opfundet af kineserne for ca. 5000 år siden og blev i flere tusinde år holdt som en streng hemmelighed for omverdenen. Det var således forbundet med dødsstraf, hvis fremstillingsprocessen blev forsøgt bragt uden for Kinas grænser. I dag er der mange andre lande, der fremstiller silke, men kineserne står stadig for over halvdelen af verdens silkeproduktion. Kineserne er naturligt nok mestre i processen at opdrætte silkelarver, bearbejde kokonerne, frigøre silkefibrene (trådene) fra hver enkelt kokon, spinde de fine fibre sammen til en silketråd, væve det smukkeste silkestof og forarbejde det til bl.a. silkesengetøj.

 

Den kinesiske silkeprinsesse

Historien om silke begynder med den smukke kinesiske prinsesse Xi Ling Shi, som var gift med Den Gule Kejser, der herskede over et af Kinas første dynastier omkring år 2640 f. Kr.

En dag, da hun drak te under et morbærtræ i paladsets have, faldt en silkekokon ned i hendes kop. Kejserinden iagttog med forbavselse, da den begyndte at løsne sig i den varme væske. Forsigtigt trak hun den tynde, florlette tråd op fra koppen. Xi Ling Shi var henrykt over silketrådens skønhed og styrke, så hun lod indsamle tusindvis af kokoner, for at væve en kåbe til kejseren – en opdagelse var gjort, og det første tekstil i kinesisk Mulberry silke var vævet.

I de næste 3000 år havde kineserne monopol på denne viden, og det var kun kejseren der måtte bære silke. Efterhånden blev dette privilegium udvidet til også at gælde adelsmænd og højtstående embedsmænd ved hoffet.

 

​Silkevejen

I det andet århundrede f. Kr. åbnede ”silkevejen”, der var en karavanerute, der strakte sig over 10.000 km gennem Asien, fra Xiàn i Kina til Damaskus i Syrien. Silke blev handlet langs denne rute og fandt til sidst vej til Europa, hvor det blev betragtet som mere værdifuldt end guld. Handlen med silke toppede, da Romerriget var på sit højdepunkt omkring Kristi fødsel. I dag er Mulberry silke fra Kina kendt og værdsat over hele verden.

 

Komfort  |  Luksus  |  Velvære