emoq® | MORE SLEEP. MORE LIFE.

Designprocessen

 

De to designere bag emoq®, Christian Bjørn og Kirsten Fribert tager os med i deres værksted og fortæller om, hvordan emoq® er blevet til og hvad kvalitet er for dem.

Skønhed gør os glade

Kirsten Fribert: ”Vi har arbejdet med at skabe overensstemmelse mellem form og indhold – og når vi taler om dyner og puder er dette jo helt bogstaveligt! Der er noget indeni, og der er noget udenpå. Kvalitet er en helhedsoplevelse. Derfor skal produktet være i orden hele vejen igennem. Det skal ikke bare kunne mærkes, det skal også kunne ses. Mennesker bliver glade, hvis noget er lavet fint, hvis vi kan se, at nogen har gjort sig umage. Det siger noget om kvaliteten, at nogen har brugt kræfter på designet.”

 


 

Design ned i mindste detalje

emoq® fås i tre forskellige kvaliteter, og vi har givet kantsyningerne tre forskellige farver, der fungerer som kvalitetsmarkører. Dynestoffet er helt tætvævet, så intet fnug slipper ud fra dunene indeni. Vi har leget med emoq-bogstaverne og forestillet os, hvordan det ville se ud, hvis de blev kastet op i luften og lagde sig som bløde, lette dun ud over stoffet.

 

Farverne er helt diskrete og kan ikke ses gennem sengetøjet, heller ikke hvidt betræk. Vi ville også gerne undgå vaskemærker, der stritter og hurtigt bliver kedelige og slidte, så vi fik trykt alle informationerne på selve dynen i stedet. En enkelt label har vi bevaret, men til gengæld fået det udført i et ultra blødt, delikat og vaskbart skind.

 

En dyne er også for øjnene

Med emoq® vil vi formidle den skønne fornemmelse af dyne – også for øjnene. emoq er et luksusprodukt, og opgaven har været at oversætte alle de ord, vi forbinder med dyneluksus til konkrete elementer, både taktile og visuelle. Det eksklusive, lette, delikate, raffinerede, feminine findes i alle detaljer, både i tekstilmaterialerne, farverne og selve udformningen.
”For os var det en rigtig drømmeopgave. Det eneste, vi havde fået at arbejde med, var navnet emoq®, en dyne i forskellige kategorier og frie hænder. Så vi begyndte at lege med elementerne. Hvad består en dyne egentlig af? Umiddelbart er det jo meget enkelt, men vi satte spørgsmålstegn ved alle detaljer – kanalsyninger, kantsyninger, farver, labels. Vi arbejdede med det hele.”

 

 


 

Hundredvis af skitser og stoflapper

emoq® taler til alle sanser på en diskret og underspillet måde. Det enkle design signalerer overskud, men det enkle er også noget af det sværeste at finde ind til. Christian Bjørn fortæller: ”Man starter altid en opgave med at fylde elementer på, som man så gradvist trækker fra. At skabe raffineret enkelhed handler om at nå ind til essensen. Det kan være en lang proces med hundredvis af idéer og skitser.”

Kirsten Fribert griner: ”Der lå papir alle vegne med Christians tegninger. Men jeg arbejder selv lidt på samme måde, mine skitser er bare stoflapper i stedet for papir. emoq-farverne kunne ikke skabes på en computerskærm. Jeg har hundrede stofstykker liggende med farveprøver, indfarvet på gammeldags maner på trykbordet, før vi fandt frem til de helt rigtige nuancer.”

 


"FOR OS VAR DET EN RIGTIG DRØMMEOPGAVE"

Christian Bjørn & Kirsten Fribert

 

 


 

...og så vendte vi det hele om!

Når du køber en emoq® dyne, får du den leveret i en emoq® taske. Også den er designet med henblik på, at den skal give en oplevelse af lækkerhed og kvalitet. Christian Bjørn og Kirsten Fribert fortæller: ”Taskens funktion er at beskytte dynen, der ligger i den. Men den skal være lige så lækker. Materialet er en nonwoven, og det er mere stift i det. Derfor har vi vendt hele emoq® designet om fra sart til kraftigt. Vi har arbejdet mere med kontraster. Taskens farver er mørkere i modsætning til de lyse, delikate dynevår. emoq® bogstaverne er helt tydelige i gyldenbrune farver på en mørkegrå baggrund. Det signalerer robusthed og samtidig elegance og æstetik.”

 

 

 

Kirsten Fribert

Kirsten Fribert er uddannet tekstildesigner fra Kunsthåndværkerskolen i Kolding. Hun fik sit internationale gennembrud i 2005, hvor hun kom med i CC+ udvalget for MoMA i New York med puder og bordløbere i hendes berømte Flower Dot design. Kirsten har designet tekstiler for en række tøjmærker, bl.a. Baum und Pferdgarten, og hendes boligtekstiler findes i en lang række boligdesign- og indretningsbutikker verden over.

Christian Bjørn

Christian Bjørn er uddannet i industrielt design på det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Han er en af de helt store skikkelser i dansk design og har givet form til så forskellige ting som møbler, lamper, dørgreb, vandhaner, postkasser, vinduer og carporte. Hans designs er kendt verden over og er belønnet med flere internationale priser, bl.a. Die Gute Industrieform, Red Dot Design Award og Norsk Designråds Pris.